Dacă jucătorii de pe serverul tău de CS2 se plâng de ping mare, chiar dacă VPS-ul pare să ducă fără probleme, e posibil să nu fie neapărat de la resurse. Am pățit și eu asta, iar de multe ori problema e în altă parte, cum ar fi rutarea, configurația rețelei pe Linux sau chiar setări de kernel.
Primul pas ar fi să ceri câtorva jucători din locații diferite să ruleze un mtr sau traceroute către IP-ul serverului tău. Așa vezi exact unde e latența și dacă un anumit ISP are probleme de rutare. Dacă totul pare ok până la server, următoarea verificare este la nivel de sistem.
Pe Linux, setările implicite ale kernelului nu sunt mereu optimizate pentru trafic real-time și conexiuni multe. Verifică și ajustează fișierul /etc/sysctl.conf. Eu de obicei mă uit la net.core.somaxconn (îl ridic la 1024 sau 2048), net.ipv4.tcp_tw_reuse (îl activez), și net.ipv4.tcp_fin_timeout (îl scad la 30). După modificări, rulează sudo sysctl -p ca să le aplici.
Nu uita să verifici și firewall-ul (iptables sau ufw). Uneori, regulile prea restrictive sau un număr mare de conexiuni blocate pot încetini traficul legitim. Asigură-te că porturile de joc sunt deschise și că nu ai limitări agresive de rate-limiting care să afecteze pachetele UDP ale jocului.
Ajustând acești parametri, de multe ori am văzut o stabilizare a ping-ului. Voi ce alte tweak-uri faceți la nivel de kernel sau rețea pe serverele de CS2 pentru a menține latența cât mai jos?